Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • koszu84
    Classic
    • 2012
    • 20

Właśnie jestem po przeglądzie na 15 tyś i żadnego dotrysku nie mam. Z tego co się dowiedziałem to dotrysk byłby dopiero włączany jesli coś niepokojącego zaczeło by się dziac z wtryskiwaczami.

Komentarz

• Wojtenio
      L&K
      • 2012
      • 1095
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

koszu84, Masz swój kabel i wiesz co masz w sterowniku ?, czy tylko to co usłyszałeś od serwisanta , Jaki masz obecnie soft ? Jest widoczny po zalogowaniu na pierwszej stronie i co jest w okienku zakładki F1 ( konfiguracja ) i F9 ( gaz -benzyna ) ostatnia pozycja .
      Wielu serwisantów mówi że jest OK i nic nie zrobili a jest inaczej , no chyba że stałeś nad nim i widziałeś co robi :diabelski_usmiech .

Komentarz

• koszu84
        Classic
        • 2012
        • 20

bazuje na tym co mi powiedzeli, nie stałem nad nimi i mam nadzieje ze mie w ch... nie zrobili. Ale sprawdze jakie mam oprogramowanie

Komentarz

• The_playa
          Drive
          • 2012
          • 45

Nie wiem jak inni ale ja moge potwierdzic to o czym pisza koledzy powyzej. Jestem własnie po przegladzie rocznym i zadnych zmian w konfiguracji nie ma, zaraz po wyjechaniu z przegladu podlczylem sie pod centralke i nie mam zaznaczonego "split fuel". Zrobilem tez ze 400km po autostradzie nie załowałem sobie (120-160) i nie zaobserwowalem tez zuzycia benzyny a przez wiekszosc czasu na tym dystansie mialem powyzej 4k obrotów.
          Nie wiem czy to zależy od ASO czy ogolnie Skoda wycofala sie z tego pomyslu, ale w kazdym razie u mnie nic nie zmienili.

Komentarz

• leonn
            RS
            • 2011
            • 2728
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez The_playa
            Nie wiem czy to zależy od ASO
            Oczywiście że zależy to od konkretnego ASO, jedni wgrają inni nie.

w kazdym razie u mnie nic nie zmienili
            W prywatnym moga nie zaznaczyć dotrysku, ale w każdym flotowym aucie zaznaczą na 200% :wink:

Zrobilem tez ze 400km po autostradzie nie załowałem sobie (120-160) i nie zaobserwowalem tez zuzycia benzyny a przez wiekszosc czasu na tym dystansie mialem powyzej 4k obrotów.
            Bo całkowite przejście na Pb jest powyżej 4600obr. jeśli zostało zaznaczone okienko. :wink:

Komentarz

• Audioza
              Classic
              • 2011
              • 22

Zamieszczone przez renegat83
              Dzisiaj rano byłem na przeglądzie po 30tys. km, wgrano mi nową mapę, ale żadnych dotrysków nie mam. Mam dość nowy sterownik, bo rok temu w ramach akcji serwisowej wymienili mi na nowy (dziwne, bo nie miałem żadnych problemów z LPG). Doradca mi powiedział, że jak bardzo chcę to może mi je włączyć, ale standardowo ich nie ma:-) Mogą ustawić je tym, który ostro pałują samochód i skarżą się, że brakuje im mocy przy wyższych prędkościach obrotowych. Albo różne ASO dostały różne wytyczne, albo ktoś tu kogoś wprowadza w błąd.
              renegat83 czy możesz coś napisać bardziej szczegółowo na temat "akcji serwisowej" polegającej na wymianie sterownika ???
              Czy ktoś jeszcze z forumowiczów miał wymieniany sterownik LPG w ramach tej akcji serwisowe ????

Komentarz

• renegat83
                Drive
                • 2010
                • 82
                • Octavia IV (NX3)

Witam,
                Audioza, to było na przeglądzie po 15tys w maju 2012 roku. Szczerze mówiąc, nie wnikałem w temat. Po prostu siedziałem sobie w poczekalni, przyszedł doradca i powiedział, że mój sterownik od LPG jest do wymiany, bo jego nr seryjny znajduje się na liście, którą dostali "z centrali". Powiedziałem tylko, żeby mi map nie poprzestawiali, bo wszystko chodziło idealnie. Jakby co to podpytam ich, bo niestety będę musiał się do nich wybrać z inną rzeczą.
                Wiem, że to OT, ale może ktoś spotkał się z czymś takim w OT2, że po przekręceniu kluczyka nie wyświetlają się informacje z komputera pokładowego. Np. jak gasiłem silnik to była temperatura zewnętrzna, a jak przekręciłem kluczyk następnego dnia to wyświetlacz działał normalnie oprócz wskazań z komputerka, dopiero trzeba manetką zmienić na następny element, np. czas podróży to się wtedy zapala i działa normalnie... W ciągu ostatniego tygodnia zdarzyło mi się to 2 razy, wcześniej tego nie było. Gwarancja się kończy, a boję się, żeby nie było to początkiem czegoś poważniejszego, bo to akurat głupota.

Komentarz

• kris17009
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 235

No to ja ostatnio pojechałem w celu ponarzekania na drobne poszarpywania w okolicach 2000 obrotów przy zwalnianiu (z delikatnie wciśniętym gazem).
                  Powiedzieli mi że wgrali nowe mapy (co by się zgadzało bo mam już inne czasy otwarcia). Dopytałem czy tylko nowe mapy. Odp. TAK !
                  No to wyszedłem podpiąłem pod kompa i co widzę:

czyli nie tylko nie powiedzieli ale ukryli sobie fakt doładowania PB.
                  Także trzy kliknięcia i przywróciłem ustawienia do stanu normalnego.
                  PS. Jak widać całkowity udział benzyny jest od 4500 i dodatek od ciśnienia 1,7 bara. Jak patrzyłem to takie ciśnienie przekraczam przy każdym przyspieszaniu (chyba powyżej 3000 obr) więc nieźle sobie lecą w ciula.

Moja furka:
                  -------------------------
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516

Komentarz

• PrzemekS2
                    Drive
                    • 2011
                    • 76

Panowie dajcie adres z którego można ściągnąc program do diagnozy LPG w naszych skodach oraz aukcje na której kupiliście kabelek.

Komentarz

• termit886
                      Rider
                      • 2012
                      • 261
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PrzemekS2
                      Panowie dajcie adres z którego można ściągnąc program do diagnozy LPG w naszych skodach oraz aukcje na której kupiliście kabelek.
                      program możesz ściągnąć ze strony LR, a kabelek sam chętnie bym kupił . Jak ktoś ma sprawdzony i używa to niech zapoda linka do sprzedawcy z podaniem jaki kupić.

Komentarz

• obrus
                        Elegance
                        • 2011
                        • 783
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ale ten program nie jest pełnowartościowy. Trzeba witaminkę.

Komentarz

• Wojtenio
                          L&K
                          • 2012
                          • 1095
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez obrus
                          Ale ten program nie jest pełnowartościowy. Trzeba witaminkę.
                          Możesz rozwinąć swoją wypowiedź co do " niepełnowartościowy " ? , i o którą wersję Ci chodzi , bo to jest różnica , nowy program nie chodzi ze starymi sterownikami i odwrotnie . Ja używam wersji 2.16.9.439 C czyli do najnowszych sterowników 3.00 i nie widzę by były jakieś funkcje po blokowane a mam właśnie ze strony LR .

Komentarz

• obrus
                            Elegance
                            • 2011
                            • 783
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kilka miesięcy temu kombinowałem z programami w różnych wersjach i pewnych zawansowanych opcji nie było widać. Wróciłem zatem do jakiejś starszej wersji. Temat ten z resztą już kilkukrotnie pojawiał się na forum w przeszłości. Niemniej jednak spróbuję zassać to, co na stronie LR i potestuję.

Komentarz

• Wojtenio
                              L&K
                              • 2012
                              • 1095
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Im nowsza wersja program to coś dodają , co we wcześniejszych tego nie było , to zrozumiałem , wcześniej nie było opcji startu z gorącego silnika a w nowych już jest natomiast starsze sterowniki typu 16.00 nie mogły w ogóle z tego skorzystać bo to inny soft i program nie odpalał .
                              Różnica w stosunku do starszych wersji to na pewno dużo większa opcja zakładek w F1 .
                              Poczytaj również literaturę ze strony LR tam jest dość sporo opisane co dodali do nowego programu i jak z tego korzystać .
                              Plik pod nazwą :Rozszerzenie oprogramowania Omegas 2.16.3 ( opis dodatkowych funkcji ) .

Komentarz

• leonn
                                RS
                                • 2011
                                • 2728
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PrzemekS2
                                Interfejs i inne zakupy typu filtry itp. kupuje tu ---> http://allegro.pl/interfejs-usb-ac-s...407708742.html , a przejściówke albo i jedno i drugie możesz kupić tu ---> http://allegro.pl/201-przejsciowka-r...385456824.html

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Ciekawi mnie to cisnienie. Nie mam doswiadczenia z taka instalacja, ale dla auta 4 cylindrowego 2.0 115KM i 6 cylindrowego 2.8 193KM mam cisnienie w STAGu na poziomie 1,1bar, a tu 1.7 bar :shock:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kubeon
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 41

Wczoraj odbierałem Octavie po przeglądzie, poruszona została kwestia nowego softu. Pan twierdzi że split fuel włączany jest tylko w samochodach flotowych itp, nie w prywatnych. Nie mam kabelka żeby sprawdzić jego prawdomówność, nie będe go w tym celu kupować Ale brzmi logicznie, samochody flotowe są o wiele bardziej katowane niż prywatne, może internetowa zadyma przyniosła oczekiwany efekt i Skoda odpuściła ten durny pomysł.

Komentarz

• Kubas18
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 7

Witam

Mamy w firmie dwie Octavie Tour 2. Jedna ma ok. 62 tys km, druga 52. W tej która ma 62 tys. właśnie padła głowica i w ramach gwarancji mają regenerować gniazda, co gorsza wtryski były już wymieniane 2 albo 3 razy.
                                      Druga jedzie na sprawdzenie. Podczas ostatnich przeglądów wgrali nowy soft z dotryskiem, ale doradca stwierdził że przy tej pojemności dotrysk nie jest włączany. Obawiam się że Skoda zaczeła robić gniazda z innych materiałów i ten silnik to nie to co kiedyś.

Dam znać co będzie się dziać dalej.

Kuba

Komentarz

• Gaber
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 201

Kubas 18 jakie były objawy w Skodzie z uszkodzoną głowicą zanim poszła w ręce ASO ?

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Kubas18
                                          Obawiam się że Skoda zaczeła robić gniazda z innych materiałów i ten silnik to nie to co kiedyś.
                                          obyś się mylił.....
                                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Kubas18
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 7

Zamieszczone przez Gaber
                                            Kubas 18 jakie były objawy w Skodzie z uszkodzoną głowicą zanim poszła w ręce ASO ?
                                            Generalnie auto po raz kolejny trafiło do serwisu z powodu skaczących co jakiś czas obrotów prawie od początku eksploatacji auta. Wcześniej dwa razy zaświeciła sie kontrolka składu spalin, 3 albo 4 razy wymieniane były wtryski gazu. Po ostatnim odstawieniu stwierdzili że gniazda są wypalone i trzeba je regenerować.

Ściągam historię wszystkich działań tobędę miał wszystkie działania bo ja tym autem jeździłem do ~20 tysięcy.

Kuba

Komentarz

• bishop
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1430

Zamieszczone przez Kubas18
                                              ...Podczas ostatnich przeglądów wgrali nowy soft z dotryskiem, ale doradca stwierdził że przy tej pojemności dotrysk nie jest włączany....
                                              A przy jakiej pojemności 1.6 mpi , dotrysk jest właczany? :lol: , jak zwykle ,jasne tłumaczenie asowców :lol: . Ztych przypadków widać ,że jak najszybciej należy spieprzać z serwisowaniem lpg w aso, bo jedynie te pojazdy, które muszą u nich być u nich prawie cały czas serwisowane jako firmowe' mają kłopoty,... chociaż pewnie pomagają im kierowcy ,butując gaz niemiłosiernie bo to nie ich i lpg tani jak woda :?

Komentarz

• kinimod1987
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 23

Kupiłem w zeszłym roku Scoda Octavia 2 Tour z salonu 1.6 mpi + LPG LR.
                                                Po przejechaniu 14 tys km. zacząłem odczuwać drgania silnika na biegu jałowym.
                                                Przeglądu dokonywałem w Skoda Auto Śliwka Katowice i informowałem że występuje powyższy problem jednak nikt nie był tym zainteresowany.
                                                Kiedy następnego dnia wróciłem z nagranym filmikiem by udowodnić że coś jest nie tak z samochodem, okazało się że mam wadliwe wtryskiwacze i są do wymiany. Instalacja Landi Renzo więc musiałem czekać 2 tygodnie na nowe więc jeździłem na benzynie. Wymieniono wszystkie.

Oto jak pracował silnik przed wymianą

Wadliwe wtryskiwacze 1.6 mpi Landi Renzo

Przy włączonej klimie obroty wzrastały i silnik nie podbijał obrotów.
                                                Nie rozumiem jak gazownik mógł tego nie zauważyć na przeglądzie
                                                Serwisowanie samochodu w ASO to jedna wielka porażka.
                                                Dotrysk nie został włączony, nie wiem czy wgrano w ogóle nowe oprogramowanie.

Dodam że nie katuje samochodu i jeżdżę bardzo spokojnie.
                                                Moje średnie spalanie wynosi 8,3 litra lpg.
                                                Rzadko wchodzę na obroty powyżej 4k.

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

kinimod1987, Ja od dawna mówie że serwisowanie w ASO to samo zło, jak chcesz to w Gliwicach jest dobry gazownik i dużo nie bierze,

Komentarz

• mil
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 50

Wam też tak dużo teraz pali LPG? Mi teraz w mieście 15L, jestem załamany.

Komentarz

Pracuję...